sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Vertaistukiaate syntyy



Loppuvuoden 2015 sinnittelin onnettomuuden jälkimainingeissa. Dialyyseja jatkettiin kirurgisessa sairaalassa, josta siirryin Pitäjänmäelle B. Braunin dialyysiyksikköön. Näissä sairaaloissa omatoimisuutta tuettiin uudella tavalla. Mitä enemmän pystyin osallistumaan hoitotoimenpiteiden valmisteluihin, sitä nopeammin ne saatiin käyntiin. Käytännössä saatoin tehdä miltei kaiken itseni pistämistä lukuunottamatta. Sain molemmissa yksiköissä 2 omatoimisuuspistettä: vaihteluväli oli nollasta kolmeen. Nolla tarkoitti ilmeisesti täysin avutonta ja kolme kokonaan itsenäistä. Olin tyytyväinen siitä, että pärjäsin voimavarojeni mukaan. Kroonisesta sairaudesta saa aina paremman ja siedettävämmän otteen, kun voi tuntea olevansa itsensä hoitaja sairastajan lisäksi. Sairaus tulee helpommin hyväksyttäväksi osaksi elämää, kun sen vieraus hioutuu jatkuviin rutiineihin. Jos pelkäisin sairauttani liikaa tai arastelisin omatoimisuutta, luulen, että se vaikuttaisi hyvin nopeasti itsearvostukseeni ja elämäni laatuun. Tulta päin, mene tulta päin, älä makaa siinä, oli haaste sitten iso tai pieni.



Minussa kyti voimakas tarve katsoa toisia, samankaltaisia sairauksia sairastavia ihmisiä ympärilläni ja tsempata heitä. Halusin kannustaa muita kohtalotovereitani, vaikka tauti ei sama olisikaan. Aluksi liityin facebookin munuais- ja maksasairaiden ryhmään. Siellä oli hyvä vastaanotto. Kohtalotovereita riitti puhuttelevine tarinoineen. Jaoimme mielenkiintoisia kokemuksia ja puhuimme samaa kieltä. On ilmeistä, että suru on usein läsnä potilaiden elämässä. Tietty epävarmuus elämän jatkuvuudesta ja elämän mielekkyydestä kummittelee aina. Jos täysin terve, hyvinvoiva ihminenkin tuntee olonsa välillä alakuloiseksi, masentuu hetkellisesti ja raahustaa flegmaattisesti päivästä toiseen, niin eikö paljon suuremmassa vaarassa ole sellainen henkilö, jonka elimistö on joiltain osin romahtanut ja terveyden ylläpito jatkuvan tarkkailun alaisena? Sain ihmeellistä voimaa jo pelkästään siitä, että näin toisten ryhmäläisten nimiä ja kasvoja valokuvissa. Heillä kaikilla oli kertomus, he kaikki taistelivat ja olivat olemassa. Me olimme olemassa.

Otin yhteyttä munuais- ja maksaliittoon. Kerroin, että haluaisin jakaa oman tarinani. Toiminnanjohjaja ja päätoimittaja innostuivat heti. Pääsin nopeasti haastateltavaksi. ”Kiitos, kun haluat jakaa tarinasi! Nuorten kokemuksia ei ole paljoa.” Tiedän, että nuoria, vielä paljon itseänikin nuorempia sairastuneita on, mutta kynnys kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta on varmasti korkea ehkä monestakin syystä. Vertaistuki ja mahdollinen rohkaisu, jonka voisin jakaa, sytyttivät minussa yhä voimakkaamman halun päästä asiassani eteenpäin. Minut yllätti silti kutsu tulla seuraavan Elinehto-lehden kansikuvaan. Lehti olisi vuoden 2016 ensimmäinen. Toimitus varasi oikein kuvaussession: päivä Helsingin Lehtisaaressa oli aurinkoinen, mutta hyytävän kylmä! Tuulenviri lävisti luut muutamassa tuokiossa ytimiin. Koetimme useita erilaisia paikkoja, että saisimme valinnanvaraa. Vaikkei minun tarvinnutkaan liikkua kovin paljoa, ponnistus tuntui tosiaan urheilusuoritukselta! Vaiva kannatti, sillä muistikortille tallentui monta oikein hyvin onnistunutta kuvaa. Näytän melko kuluneelta, kasvoillani on juonteita ja silmäni ovat hiukan uupuneet. Autenttinen taistelun henki kaikkine niistä jääneine jälkineen on nähtävissä.

Teki hyvää päästä silloin tällöin keskustelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Ammattihenkilön kanssa oli turvallista jutella ja hän saattoi ohjata keskustelua myös suuntiin, joiden arvioi olevan hyödyksi. Ruumiin sairastuminen yksinkertaisesti panee päänkin melko koetukselle. Oli levollista antaa henkisellekin terveydelle hoitoa ja antaa sanojen virrata ulos suusta tai etsiä niitä läsnäolevan sairaanhoitajan kanssa. Ilmeni pian uusi ilonaihekin. Munuaislääkäri antoi uuden ennusteen poissaoloon siirtolistalta. Ensin pidettiin melko varmana, että joutuisin olemaan poissa munuaissiirtolistalta kuusi kuukautta, mutta tämä aika lyheni kahteen kuukauteen. ”Jos neurokirurgien mielestä olet sopiva elinsiirtolistalle, niin ei siihen ole meidänkään puolelta estettä”, hän sanoi.

Blogi saa alkunsa

Jo helmikuussa 2015 idea jonkinlaisesta julkisesta kirjoitussarjasta tuli esille. Vuoden päästä, helmikuussa 2016 se sitten syntyikin. Veljeni tarjosi apuaan raakatekstieni oikolukemisessa ja toimittamisessa. Olin siitä hyvilläni, sillä hän harrastaa kirjoittamista enemmänkin ja on harjaantunut kielitaidoltaan. Usein raakatekstini ovat kimppu ajatuksia, potilasraportteja, muistoja tai muistikuvia ja yllätyn joka kerta, kun ne palaavat sujuvasti luettavaan ja vivahteikkaaseen muotoon tuotettuina. Innostuin blogista toden teolla. Vihdoinkin tarinani pääsisi jokaisen halukkaan luettavaksi!





Kevään 2016 koittaessa rutiinihoitoni vaihtui Pitäjänmäen yksikköön. Olin käynyt siellä vierailijana lomailijana dialyysissa parikin kertaa jo aikaisemmin, mutta nyt potilaskirjani siirrettiin sinne virallisesti. Ryhdyimme kokeilemaan daily-dialyysia eli viisi kertaa viikossa toteutuvaa dialyysia, kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Nämä alkoivat jo kirurgisessa sairaalassa. Munuaislääkäri perusteli suositustaan sillä, että kokonaisvaltainen vointini parantuisi kenties jo piankin verenpaineheittojen tasoittuessa. Suhteellisen tiheä dialyysiväli tarkoitti myös sitä, että nesteitä ei tarvitsisi poistaa niin suuria määriä. Tämä piti paikkansa, havaitsin olossani tyytyväisenä selkeitä muutoksia kohti parempaa.









Kuntoni kohetessa lääkärit päättivät leikata päästäni pois aneyrusman eli verisuonen pullistuman. Sehän löydettiin jo alkuvuodesta 2015, mutta pysyi muuttumattomana. Pullistumakohtia oli itse asiassa kaksi, kooltaan jotakuinkin 4x4x6 millimetrin suuruisia − aika kookkaita siis. Lääkäreiden mielestä pullistumat olisi kannattavaa leikata pois ennen mahdollista elinsiirtoa. Elinsiirron jälkeen elimistön vastustuskyky on todella koetuksella ja siihen ei kannattaisi lastata enää enempää rasitusta mittavalla verisuonioperaatiolla. Verenpainekin pysyi maltillisissa rajoissa, kun tilani oli normalisoitunut. Se oli ehdoton edellytys leikkauksen onnistumiselle. Suostuin lääkäreiden ehdotukseen empimättä. Leikkaus oli tarkoitus toteuttaa 2016 alkusyksystä.

Ydinperheelläni ei ole yhteistä joulunviettoperinnettä. Sen sijaan olemme kaikki oman perinteemme mukaisesti koolla yhdessä kesäisin yhtenä sovittuna ja valmisteltuna viikonlopun päivänä. Yhteinen juhlapäivämme päätettiin pitää elokuussa siten, että pääsisin mukaan ennen lähtöä sairaalaan. Tunnelma perinteellisessä maalaispihapiirissä hirsirakennuksineen ja kivinavettoineen oli levollinen ja idyllinen. Pelasimme mölkkyä siskojeni lasten kanssa, söimme paistia ja vietimme vain joutilasta aikaa. Tulevassa leikkauksessa oli tietenkin riskinsä. Entä, jos laajentumia ei saakaan leikattua pois tai niiden ympärille laitettavat tukiverkot eivät kestä? Entä, jos arpikudokset repeävät verenpaineesta? Huolestuneet ajatukset ajelehtivat mieleni taivaalla yksinäisinä pilvinä. Mutta sairastaminen opettaa. Kun on ilon päivä, iloitaan. Kun on ilon hetki, ei surkutella. Ei tervekään saa sen enempää sekunteja elämäänsä kuin sairas omasta tahdostaan. Vaikka onkin jotenkin kornia ajatella, että meteoriitti voi pudota kenen tahansa päähän, se on silti totta. Joka päivä voi olla viimeinen.

Olen oppinut iloitsemaan vähästä, yritän nähdä yksityiskohtiin, joista voin iloita. Elämä ei ole kaukana horisontissa, tulevaisuudensuunnitelmissa, ”sitten kun...”, se on juuri tässä. Aivan käsissä. Jos se on kaukana, se pysyy siellä eikä siihen ole koskaan tyytyväinen. Siitä ei saa kiinni eikä sitä saavuta.






Ensi jaksossa: aneyrusmaleikkaus ja sen jälkeiset tapahtumat. -Erno

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Pääkaupunkiseutu kutsuu!


Keväällä 2015, kun kotihemodialyysini oli alkanut, lääkärini suositteli minua hakemaan
töitä.
Innostuin tästä ja ryhdyin ahkeraan työnhakuun. Useista erilaisista yrityksistä huolimatta en saanut
Joensuusta töitä, mutta pääkaupunkiseudulta, tarkemmin sanottuna Espoosta, tärppäsi heti
ensimmäisellä yrittämällä. Pääsin yksityiseen liikuntapäiväkotiin lastenhoitajaksi. Kerroin kaiken
sairaudestani päiväkodin johtajalle. Hän tiesi myös, että minulle voi tulla milloin vain
kutsu elinsiirtoon. Avoin ilmapiiri tuntui raikkaalta.



Työt alkoivat pian muutettuani heinäkuussa. Suunnitelmat vaikuttivat kristallinkirkkailta ja
vauhdikkailta. Elämässä oli elämisen makua, uusia haasteita ja kokonaan uusi elinympäristö.
Kävisin normaalisti töissä ja tekisin kotona dialyysihoitoja samalla, kun odottaisin elinsiirrettä.
Pidin työpaikastani ensi hetkistä saakka. Meillä oli hyvä tiimi ja lasten kanssa oli antoisaa ja
vilkasta. Lasten vanhemmat antoivat mieltä lämmittävää ja kannustavaa palautetta ja kaikki
muukin näytti myönteiseltä. Mutta jälleen kerran menestys oli vain väliaikaista. Asiat eivät
kohdallani menneet kuten elokuvissa tälläkään kertaa. Tai sitten elokuvan lajityyppi on ehkä
jotakin farssin ja melodramaattisen trillerikomedian väliltä.

Syyskuu 2015

Tein kotona dialyysiä eräänä syyskuun alkupuolen iltana. Hoidon aikana ei ollut ongelmia, mutta
sen loputtua huomasin olotilani alkavan huonontua: verenpaineet olivat koholla ja päätä särki.
Näkökenttään ilmestyi ensin satunnaisia tähtikuvioita ja sitten silmät alkoivat hämärtyä, hetkeksi
näkö jopa hävisi kokonaan. Soitin hätäkeskukseen. Hätäkeskuspäivystäjä otti asiani vakavasti.
Minut ohjeistettiin avaamaan ovi jo valmiiksi siltä varalta, jos en olisi kohta siihen enää kykenevä.
Sain avattua oven ja siihen katkesi filmi. Kun ensihoito oli tullut paikalle, olin tyystin tiedoton.
"Potilas löydetään lattialta kouristamasta, otsalla on kuhmu ja potilas on purrut kieleensä,
jälkiunessa. Tapaturma­-asemalle saapuessa potilas ei juurikaan puhu vaan lähinnä örisee ja
ääntelee". Minut vietiin Jorvin sairaalan päivystykseen, jossa sain uuden kohtauksen. Aivokuvissa
nähtiin subduraalihematooma eli hyytymä. Myöhemmin näin itsekin kuvat, joissa aivojen
keskiviiva oli selkeästi siirtynyt. Se näytti pelottavalta. Jorvista minut siirrettiin Töölöön
neurologiselle teholle, jossa päästäni leikattiin kovakalvonalainen verenvuoto. Muistikuvani ovat
vain vähähdyksiä: oksentelua, hoitohenkilökunnan irrallisia sanoja ja lauseita sekä vakavia ilmeitä.

Äitini ja veljeni kävivät katsomassa minua neurologisella teholla, muistan leimahduksen heidän
kasvoistaan kun olin hereillä noin pari sekuntia kerrallaan. Leikkaus itsessään onnistui hyvin,
ainoa toimenpidettä vaikeuttava asia oli verenpaine, jota oli vaikea saada hallintaan. Töölöstä
minut vietiin takaisin Jorviin teho­-osastolle dialyysejä varten. Koska olin kärsinyt rajusta
kohtauksesta ja mittavasta leikkauksesta, minulle tehtiin vain hyvin mietoja, joskin pitkällisiä
dialyysejä. Ne kestivät n.12-­13 tuntia ja nesteiden poistot olivat minimaalisia. Teholla minua
lääkittiin voimakkaasti, sillä kivut päässä olivat kovat. Päätä roimi ankara tuska. Varsinainen
lakipiste saavutettiin sisätautiosastolla dialyysin jälkeen, kun säryt pään alueella yltyivät
sietämättömyyteen saakka. Dialyysit yhdistettyinä hyytymän leikkaukseen saivat aikaan osmoosin,
vaarallisen aivojen neste­ ja elektrolyyttitasapainon muutoksen. Minä oksentelin, pää tuntui
räjähtävän eikä mikään lääke auttanut. Dialyysissä nefrologin eli munuaislääkärin ilme oli
haudanvakava, kun edes paljas morfiini ei auttanut mitään. Isäni ja veljeni olivat paikalla
katsomassa minua. "On niin avuton olo, kun ei voi auttaa", oli veljeni sanonut kihlatulleen
puhelimessa. Lopulta voimakas kipulääke nimeltä Lyrica poisti tuskat. Olo tuntui huumaavalta ja
raukealta, kun järjettömät kivut lakkasivat.














Kotiuduin sisätautiosastolta huterin jaloin. Ensimmäinen askare oli hakea apteekista iso pussillinen
kipulääkkeitä. Asuntoni näytti kammottavalta. Ensinnäkin eteisen peilissä olin minä itse, päässäni
vetoketjumainen muodostelma tikkejä ja hakasia kuin jollakin frankensteinilla. Koti oli kuin
taistelun jäljiltä. Ensihoidon hoitotarvikkeita, kaatuneita huonekaluja ja veritahroja oli joka
paikassa. Erityisesti eteisessä, oven edessä, oli hurja lammikko kuivunutta verta. Luultavasti olin
tuupertunut siihen ennen ensihoidon saapumista ja lyönyt pääni johonkin.

Työstä irtisanoutuminen

Byrokraattisista syistä minun oli valitettavasti jätettävä työpaikkani. En olisi ollut muutenkaan
työkykyinen, niin rajusta onnettomuudesta oli kyse. Olisin ollut turvallisuusriski isolle
lapsiryhmälle. Irtisanoutuminen oli katkeraa. Pettymys vastoinkäymisistä löi kasvoille kuin
räntäsade. Kävelin työpaikalta kotiin raskain askelin. Mieleeni tulvi muistoja ja hetkiä joita
työsuhteessa vietetty aika oli jo ehtinyt antaa. Se oli tuskallista. Mieleeni tuli erään vanhemman
minulle kertoma kommentti, jonka hänen lapsensa oli sanonut: "Erno on kiva juttu!". Nyt se kaikki
oli minulle vain muistoa. Esimieheni oli upea ja ymmärtäväinen tällä kivuliaalla hetkellä. Sääli ja
harmi, sillä viihdyin työyhteisössäni rautaisten ammattilaisten kanssa erinomaisesti. Eloisat lapset
tulivat tutuiksi välittömyydellään ensi päivistä alkaen ja vanhemmat olivat minullekin kiitollisia
hoitopäivien jälkeen. Kotiin tullessani puhkesin pitkään, lohduttomaan itkuun. Minusta tuntui, että
menetän järkeni. Soitin kihlatulleni Joensuuhun ja purin ahdistustani.

Dialyysit eli keinomunuaishoidot jatkuivat Helsingissä kirurgisessa sairaalassa. Siellä oli kotoisaa
heti alusta alkaen. Tutut kuviot ynnä leppoisa ja hyvä ilmapiiri auttoivat toipumisessa. Heti
alkuvaiheessa puhuin lääkärille ja omahoitajilleni, että haluaisin päästä puhumaan asioistani
jollekulle. Oli tapahtunut aivan liikaa, eikä pääni pysynyt enää kyydissä, että olisin voinut jäsennellä tapahtumia ja käsitellä kaikkea kokemaani. Pyyntööni suhtauduttiin tarpeellisena.
Minulle järjestettiin muitta mutkitta ammattihenkilö, minkä koin keventäväksi ja huojentavaksi.
Keskusteluapu oli tarkemmin sanottuna psykiatrinen sairaanhoitaja psykiatrisella
konsultaatiopoliklinikalla. Jo ensimmäisellä tapaamiskerralla sairaanhoitajamies voitti
luottamukseni ja yhteistyömme alkoi. Hän halusi käydä kanssani läpi lapsuutta, nuoruutta,
kaikenlaisia tapahtumia ja asioita, jotta hän tiiminsä kanssa pystyi muodostamaan mahdollisimman
kattavan mielipiteen ja hoitosuunnitelman. Tapasimme kaikkiaan kahdeksan kertaa. Täytin myös
erilaisia kaavakkeita, joista kävi selväksi, etten ollut masentunut. Oli vain tapahtunut liikaa.

Pääonnettomuus jätti jälkensä, joskin vain väliaikaisesti. Huomasin alkuvaiheessa, että lähimuistini
oli huonontunut. Myös helppojen, arkisten sanojen muistaminen ja lauseiden rakentaminen
puhekielessä oli hankalaa. Onneksi kuntoutuminen ja aivovoimistelu paransi vaivan muutamissa
viikoissa. Kävin kerran neurologin ja kaksi kertaa neurokirurgin kontrollissa
aivovammapoliklinikalla. Yksimielinen ja helpottava mielipide oli se, että tulisin toipumaan
onnettomuudesta täysin. Siltä minusta jo tuntuukin tätä tekstiä kirjoitettaessa.




Nyt oli vain toivuttava.



keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Ongelmat jatkuvat


Uusi vuosi alkoi tutulla ja ikävällä oireella - päänsäryllä. Se ei helpottanut, se ei tauonnut.
Harras toiveeni oli että olisin saanut olla kotona, mutta ei. Oli jälleen lähdettävä päivystykseen.

Avopuolisoni sisko oli meillä kylässä ja lähtiessämme sanoin hänelle että "viivymme muutaman tunnin, pian nähdään". Totuus on, ettemme nähneetkään enää sillä reissulla.

Istuimme päivystyksessä ja odotimme omaa vuoroa. Ei tarvinnut odottaa onneksi kauaa mutta ikävyydet alkoivat jo ennen varsinaista ilmoittautumista. Istuin penkillä ja päänsäryn ollessa päällä, yhtäkkiä näköni lähti hetkeksi.
Se oli karu tunne: eteeni ilmestyi tummanharmaa kalvo, en nähnyt kerrassaan mitään. Sanoin avopuolisolleni että en näe
mitään. Tämän jälkeen muistan sen, että minua oksetti, pyysin oksennuspussia ja oksensin sen täyteen. Sitten filmini menee poikki ja olin oksentanut kaksi täyttä pussillista lisää. Verenpaineeni oli ollut korkeimmillaan 271/jotain.

Kouristuskohtauksen aikana olin ollut sekava ja aggressiivinen, useamman henkilön piti pitää minua kiinni ja rauhoitella. Rauhoittava lääke oli
laitettava takapuolen kautta vaikuttamaan, muut keinot kuten suonensisäisyys olivat kerrassaan mahdottomia. Rauhoittava lääke vaikutti nopeasti, hoitohenkilökunta käytti rauhoittamisesta nimeä "loudaus". Se ikäänkuin räjäyttää kohtauksen pois tiehensä. 

Heräsin teho-osastolta. Ensimmäinen ajatukseni oli: "jaahas, taas täällä". Neurologi kävi tutkimassa minua pariin otteeseen, tästä ei ole mitään muistikuvia: pupillat eivät reagoineet valoon, olin kuitenkin ollut pääosin rauhallinen ja asiallinen, raajani olivat liikkuneet spontaanisti. Oikea käteni nyki, kuin tahtomattani. 

Tullessani sairaalaan minut oli linjattu sisätautipotilaaksi. Kuitenkin kohtauksen tullessa status vaihtui neurologiseksi potilaaksi. Pään kuvaukset paljastivat ikäviä asioita.

Lääkärin tekstiä: "Pään MRI:ssä nähdään ennen kaikkea okkipitaalisesti posteriorisesti lievempänä myös frontaalisesti ja vähäisesti
aivorungossa kirkassignaalimuutoksia sopien posterioriseen reversiibeli enkefalopatiaan (PRES-syndrooma). Tälle altistaa hypertensio (korkeat verenpaineet)
sekä munuaisinsuffisienssi. Sivulöydöksenä nähdään aivoaneyrusma, eli verisuonen pullistuma. EEG:ssä (aivosähkökäyrä) ajoittain lievän yleishäiriön kuva sekä
hidasaalto-episodeja jotka sopisivat olemaan syvemmistä aivorakenteista tulevia."

Sillä välin kun olin muissa maailmoissa, oli lääkäri, tarkemmin sanottuna neurologi lukenut madonluvut minua katsomassa olleille avopuolisolleni, äidilleni sekä molemmille isosiskoilleni. Tilanne näytti todella pahalta. 
Erityisesti äitini otti tilanteen todella raskaasti. Avopuolisoni ja siskoni lohduttivat häntä parhaansa mukaan. Tästä selvittyäni siirryin tarkkailuosastolle jossa aloitettiin lääke nimeltä Keppra. Se estää kohtaukset. 


Maalis-huhtikuu 2015: rasituskoe, imusolmukebiopsia ja kotihemodialyysin opettelu

Vaikka olin jälleen selvinnyt vaikeasta tilanteesta, tapahtumia riitti silti. Ikään kuin eri tapahtumille olisi vain annettu vuoronumero jotka odottivat vuoroaan. Näiden moninaisten tapahtumien lisäksi
sydämessänikin näytti olevan hetkellisesti jotakin poikkeavaa. Sydämen seinämä oli hieman
paksuuntunut. Näihin aikoihin kävin rasituskokeessa: se tarkoitti sitä että
poljin kuntopyörää lääkärin ja hoitajien valvonnassa, yläruumis paljaana jossa oli kiinnitettynä piuhoja. Lähdin rasituskokeeseen hyvillä mielin. Koe osoittautui kuitenkin rankaksi ja lääkärin tuomio oli se, että fyysinen kestävyyteni oli pudonnut peräti 50% entisestä. Se tuntui musertavalta. Kokeen alussa ei ollut ongelmia mutta lopulta jalkani eivät enää jaksaneet. 

Vuoden alussa minulta löydettiin myös suurentuneita imusolmukkeita nivusista, kainaloista ja kaulalta.  Myös perna oli suurentunut. Tämän vuoksi haluttiin ottaa imusolmuke
biopsia eli koepala. Sen suoritti nuori erikoistuva kirurgi. Operaatio meni hyvin mutta näytteenotto jäi puutteelliseksi. Ehkä tämä meni lääkärin kokemattomuuden "piikkiin". Onnekseni näytteistä ei löytynyt mitään pahaa eikä asiaan enää palattu. Ehkä suurentuneet imusolmukkeet johtuivat
vuoden lopulla sattuneesta verenmyrkytyksestä?

Hyviä asioita tapahtui myös. Veljeni ja ystäväni halusivat luovuttaa minulle munuaisen joten normaalien siirtolistaselvittelyjen ohessa myös
omaissiirron mahdollisuutta alettiin selvittelemään. Ystäväni kohdalla tämä kariutui heti alkumetreillä. Hän oli alle 30-vuotias
eikä perhesuhteessa kanssani. Veljeni kohdalla alku
näytti lupaavalta: meillä on sama veriryhmä. Projekti tyssäsi kuitenkin siihen että hänen mahdollinen siirteensä olisi ollut minulle aivan liian suuri, meillä
on totisesti kokoeroa.




Vointini parantuessa sekä nuoren ikäni vuoksi minulle ehdotettiin että alkaisin opettelemaan kotidialyysin tekoa: kaikenikäisiä kannustetaan tähän mutta
erityisesti nuoria. Opetusjakso suoritettaisiin sairaalassa jonka jälkeen kotiin tulisi dialyysikone ja hoidot voisi tehdä omaan tahtiin haluamana aikana.
Tämähän oli minulle jo tuttua vatsakalvodialyysiajoilta. Opin laitteen käytön nopeasti. Kädessäni kypsynyt
fistelikin alkoi olla käyttövalmis ja vaikutti toimivan hyvin. Suurimmaksi vuoreksi edessäni muodostui pistäminen. 
Dialyysikanyylit ovat järkyttävän isoja, niiden rinnalla insuliinikynä sekä muut neulat eivät ole mitään. Kuulin, että ensimmäisiä pistoja tehdessä
puhtaaseen ihoon ovat isotkin miehet pyörtyneet. Minä selvisin itkulla. Kun näin kanyylit ensimmäistä kertaa, ajattelin etten tule koskaan pistämään itse.
Tässä otettiin vauva-askelia. Ensiksi katsoin kun hoitaja pisti. Sen jälkeen pitelin hetken näitä tykkejä käsissäni. Sitten pistimme hoitajan kanssa yhdessä.
Lopulta tapahtui läpimurto ja pistin itse omatoimisesti molempiin paikkoihin kädessäni. Se oli minulle iso askel, oikea läpimurto.
Huhti-toukokuun vaihteessa siirryin laitteen kanssa kotiin. Tein hoitoja ja kävin kontrolleissa.


















Jälleen kerran harras toiveeni oli elää tasapainoinen ja seesteinen jakso elämässä. Miten käy? Se selviää ensi jaksossa! 

-Erno








torstai 24. maaliskuuta 2016

Pommituksessa

Kotiuduin Turkista ristiriitaisin tuntein. Olisi ollut mukava viettää ulkomailla pidempikin aika. Toisaalta paluu kotiin tuntui lohduttavalta ja turvalliselta. Heti ensi töikseni kotimaahan kävin näyttäytymässä Joensuun keskussairaalan sisätautiosastolla 3K. Hassua, sillä se varsinkin tuntui kotiinpaluulta! Hoitajat olivat myötätuntoisia ja tuntuivat sydämellisesti elävän tilannetta rinnallani. Pitkän ajan kuluessa olimme kaikki käyneet tutuiksi. Sainkin varata pian taas petipaikkaa, sillä oloni huononi ja hengitys kävi pinnalliseksi.

Keuhkopöhö. Keuhkot olivat vaivihkaa täyttyneet nesteellä. Ihme, ettei sitä itse niin huomaa!
Vasta sitten, kun on jo kriittinen tila kolkuttamassa. Henkeä ei vain enää saa kunnolla.
Keuhkopöhö laukaisi jonkin ihmeellisen kouristuskohtauksen, jonka takia sätkin jälleen
huolimattomasti makaavan marionettinuken lailla. Sairaalasänky liukui kohti teho-osastoa.
Nestettä keuhkoistani poistettiin huomattavia määriä. Tutkimuksissa löytyi muun hyvän lisäksi
kehossani kiertävä aktiivininen VRE-bakteeri Turkin tuliaisina. VRE on vankomysiinille resistentti enterokokki. Vaikka tämä bakteeri kuuluukin uinuvana miltei jokaisen ihmisen valikoimaan, ei se aktivoidu. Sairaalabakteerina se taas on yleinen esim. verikontaktien ja alentuneen vastustuskyvyn takia. Kyllä säikäytti ja taas tuli yksi huolenaihe lisää. Olen varma, että VRE tuli nimenomaan Turkin sairaalaoloista, sillä havaitsin turkkilaisten lääkärien ja sairaanhoitajien käyttävän käsidesiä paljon satunnaisemmin kuin meillä Suomessa on tapana. Onneksi VRE-bakteeri ei aiheuttanut kohtuuttomasti harmia. Täytyi vain olla huolellinen hygienian kanssa ja käyttää aina omia pyyhkeitä.

Fisteli käteen kaulakatetrin tilalle

Peritoniaalidialyysi eli vatsakalvon avulla tapahtuva dialyysi ei koetellusti toiminut minulla hoitomuotona. Sääli, sillä se oli aika leppoisa konsti puhdistaa systeemiä. Haittapuolena olivat toki nestepussit, joita tarvittiin aina attaseasalkullinen. Lääkärit näkivät hyväksi ehdottaa minulle käteen fisteliä. Fisteli onkin merkillinen keino! Siinä yhdistetään kädestä pieneltä matkalta valtimo ja laskimo yhdeksi vesijohdon lailla kohisevaksi suoneksi. Fistelin paras puoli on se, että se toteutetaan ihmiskehon omista raaka-aineista. Mitään vieraita kudoksia tai esineitä ei ole, kun verisuonet yhdistyvät omilla soluilla. Fistelikohtaan tulee kova verenpaine ja verenvaihto käy vauhdikkaasti. Tästä syystähän kaulakatetri on nimenomaan kaulassa. Fisteli on paljon kätevämmässä paikassa ja sen saa piiloon vaatteiden alle. Toki edes kosmeettinen haitta on aivan mitätön.

Fistelileikkausta suunnitteli harmaapäinen, keskittyneen ja kirkassilmäisen näköinen herrasmieskirurgi, joka voitti luottamukseni heti ensitapaamisella. Hän tunnusteli käsiäni tottuneesti puoli minuuttia kuin mestarikokki sisäfilepötköjä. Puhkesi pian ääneen: "Tehdään fisteli oikeaan käteen. Sillä puolen on paremmat suonet. .. Ja minä olen ollut sodassakin kirurgina, nämä ovat ihan rutiinitoimenpiteitä!"



Leikkaus todella onnistui helposti kuin Ladan käynnistäminen pakkasessa. Se oli nopeasti ohi ja täytyi vain odottaa, että leikkauskohta paranisi. Lääkärit käyttivät tästä hauskaa termiä: he puhuivat fistelin "kypsymisestä". Ei auttanut kuin odottaa masentavassa kaulakatetrihoidossa ja antaa fistelin kypsyä käytettäväksi. Onhan selvää, että verisuonet tarvitsevat oman aikansa liittyäkseen täysin luotettavasti toisiinsa - saati, että leikattua suonta ryhdytään rasittamaan verenvaihtokanyyleilla. Parantumista puolestaan nopeuttaa valtavan nopea verenkierto. Ei voinut kuin odottaa ja kestää välillä kärsimättömänä hammasta purren. Pääsin kotiin ja kävin säännöllisesti hemodialyysissa. Se on tuttua tässä elämässä kuin maksalaatikkokin. Jos se ei maistu, niin hengissä pitää ainakin.




Verenmyrkytys

Marraskuu vaihtui joulukuuksi. 12.12.2014 minulle nousi kuume pian hemodialyysin jälkeen. Kuumeaallot sävähtelivät läpi ruumiin ja olo oli surkean kurja. Odotin seuraavaan päivään, ennen kuin rohkaistuin ilmoittamaan sairaalaan, että tilani ei taida olla oikein normaali. Luulen, että sen kertaisessa dialyysissa aseptiikka eli puhtaus pääsi kiireessä kärsimään hoidon lopetusvaiheessa. Sain jonkinlaisen epäselvän kuumetta nostavan infektion. Verinäytteistä paljastui heti stafylococcus aureus sepsis eli verenmyrkytys. CRP eli tulehdusarvo oli kivunnut 250 asti kun alle 10 olisi normaali. Aggressiivinen antibioottihoito aloitettiin heti. Hoitotilanteen ollessa kiivaimmillaan minulle annettiin lääkkeitä neljän tunnin välein vuorokauden sisällä.

On pysäyttävää lukea lääkärin tekstejä tuostakin hetkestä.

"Verikokeissa CRP tulovaiheessa noin 250, laskenut hyvin antibioottihoidon myötä. Tehty sydämen ultraäänitutkimus 18.12.2014, jossa ei endokardiittiin viittaavaa. Syvemmän infektiofokuksen selvittelemiseksi tehty myös koko kehon tietokonetomografiatutkimus, jossa ei selkeää infektiofokusta, runsaasti laajentuneita imusolmukkeita sekä laajentunut perna, joiden arveltu johtuvan bakteeri-infektiosta." Että pernankin piti laajeta. Ei se hyvältä kuulostanut. Läheisetkin olivat huolestuneita ja kävivät vakaviksi. Perna voi laajeta monesta syystä, mutta jälkeenpäin kävi selväksi, että lääkärin arvio osui oikeaan.

Kovallakin jätkällä on heikot hetkensä

Vuoden lopusta minun mieleeni jäi erityisesti kaksi tapahtumaa. Keskustelin eräänä yönä tutun sairaanhoitajan kanssa. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän kysyi suoraan, että kuinka olen jaksanut kaiken tämän. Vastasin sen kummempia miettimättä pilke silmäkulmassa: "koska olen oikeasti kova jätkä". Hän totesi vain hyväntuulisesti: "no niin oletkin".

Toinen tapaus seurasi pian. Se oli melko tragikoominen - mutta hoitoalalla toki ajoittain näitäkin sattuu.. Olin tosiaankin tippaletkuissa kiinni, joten en pystynyt liikkumaan ripeästi mihinkään. Heräsin eräänä aamuyönä siihen karvaaseen todellisuuden elämykseen, että minulla on valtava wc-hätä. Tai oli. Kaikki oli hetkessä ohi, kun vahinko oli jo tapahtunut. En ehtinyt tehdä yhtään mitään. Siellä minä makasin avuttomana sängyssä ja ulosteet housuissani. Hälytin apua. Samainen sairaanhoitaja, jonka kanssa olin käynyt keskustelun luontoni lujuudesta oli nytkin paikalla erään opiskelijan kanssa. Jaoin nopean ja ytimekkään tilannekuvauksen sänkykatastrofistani. Jokseenkin alentava tilanne, sanalla sanottuna, mutta hoitajat olivat ammattimaisia ja siivosivat jäljet hienotunteisen rivakasti. Nauratti koko häpeä. Mutta miksipä hävetä, kun niin voi todella sairaalle sattua. Oikealla lailla hoitotilanteeseen reagoiva hoitaja säilyttää kasvot kummaltakin.

Ikävintä koko verenmyrkytystapauksessa oli se, että minun täytyi viettää joulu sairaalassa. Se oli todella ankeata. Onneksi läheiset kävivät minua tapaamassa ja katsomassa. Sain lahjojakin, mutta halusin säästää ne kotiin avattaviksi. Aikaisin hämärtyvät päivät ja ikkunan ohi hermostuneina leijailevat lumihiutaleet masensivat, kun ajattelin toisten ihmisten vapautta ja mahdollisuutta viettää joulu toistensa seurassa ja ylipäätään sairauttani. Minusta tuntui pysähdyttävästi siltä, että entistä voimakkaammaksi minussa oli tullut sairaan ihmisen identiteetti. Terveet olivat ja menivät, miten tahtoivat, mutta minulla oli koko ajan sairaus. joka ei päästä irti ja joka kahlitsee minut. Ajatusten kääntyessä tuolle taajuudelle on helppo vajota itsesäälin mustaan mutaan. Päällimmäisenä oli kestävästi kysymys - miksi näin oli? Miksi minua rangaistiin ja lyötiin tällaisilla vaikeuksilla?

Vuosi päättyi. Sen viimeiseksi tilinpäätökseksi jäi verenmyrkytyksen selättäminen. Pääsin kotiin, vatsakalvokatetri poistettiin tarpeettomana ja fisteli odotti käyttöönottoa. Ehkä uusi vuosi 2015 olisi helpompi?




torstai 3. maaliskuuta 2016

Epäonnistunut hoitomuoto

Sairastuin nuorena ihmisenä, vasta 28-­vuotiaana. Nuoren ikäni takia lääkärit pohtivat
kohdallani erilaisia hoitomuotoja. Vanhat ihmiset käyvät mielellään dialyysihoidossa
sairaalassa hoitohenkilökunnan tarkkuuden ja hoidon helppouden takia, mutta nuoren
ihmisen on mielekkäämpää työssäkäynnin yms. helpottamiseksi yrittää opetella hoitamaan
sairautensa kotona. On mahdollista tehdä dialyysihoito kotihoitokoneella esimerkiksi yön
aikana unessa. Silloin se ei rajoita päivittäisiä toimia. Kaulashuntti ei pitkällä aikajänteellä
ole kuitenkaan kaikkein paras strategia. Se on toki tehokas vilkkaan verenkierron takia,
mutta vaikeuttaa potilaan elämää kömpelönä ja näkyvänä ulokkeena. Lääkäri esitti kahta
eri vaihtoehtoa. Toinen olisi peritoneaalidialyysi. Tämä tarkoittaa vatsakalvodialyysia, joka
toteutetaan siten, että vatsakalvoon asennetaan kirurgisesti katetri. Elimistön puhdistus ja
nesteenpoisto suoritetaan tällöin siten, että mahasta ulostulevaan katetriletkuun ohjataan
puhdistusliuos. Hoitomuoto on lääkärilatinaksi ”pehmeä” ja toimiessaan se onkin hyvin
käyttökelpoinen. Puhdistusliuos on potilaan tarpeen määräämän vahvuista glukoosiliuosta
ja sen toiminta elimistössä muistuttaa munuaisten omaa, luonnollista toimintaa. Kuona-
aineet ja ylimääräinen neste keräytyy vatsakalvon hiussuonistoista osmoosin avulla
dialyysiliuokseen. Kun hoito päättyy, dialyysineste ohjataan katetrin avulla ulos
elimistöstä. Hoito on elämässä huomaamaton, sillä mahasta törröttävä letkunpätkä ei näy
vaatteiden alta ollenkaan. Hoitoa voidaan toteuttaa joko käsin vaihtopussien avulla tai
erityisellä koneella.

Toinen minulle esitelty vaihtoehto dialyysihoitoa varten oli verisuonifisteli.
Siinä käsivarresta yhdistetään verisuonikirurgisesti laskimo ja valtimo yhdeksi suureksi
suoneksi. Tähän on helppo kytkeä kanyylit hemodialyysilaitetta varten. Fistelinkin käyttö
onnistuu kotihoidossa, on vain uskallettava opetella pistämään itse itseään neuloilla tarkoin
verisuoneen niitä lävistämättä. Tämä kuulostaa hurjemmalta, mitä se todellisuudessa on,
sillä ihminen harjaantuu kanyloimisessakin nopeasti.

Lääkärin konsultaation ja arvion perusteella näimme parhaaksi yrittää vatsakalvo­ eli
peritoneaalidialyysia. Kirurgi sai katetrin asennettua aivan normaalisti. Operaatio voidaan
toteuttaa joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Kohdallani toteutuivat molemmat
kivunlievittäjät, sillä nukuin puudutuksessa toimenpiteen ajan. Haava ei ollut kivulias,
tuntui vain vähän aralta leikkauksen jälkeen. Luonnollisesti varoin sitä melko lailla heti
leikkauksen jälkeen. Kun katetrin asennuskohta parani, ei laitosta kovinkaan paljon edes
ajatellut.

Hoitomenetelmien opettelun jälkeen varustauduin glukoosipussein itse tehtäviä
”öljynvaihtoja” varten. Hoidot onnistuivat sujuvasti ja kontrollikäynnit kertoivat, että
elimistön arvot olivat parantuneet pikkuhiljaa. Oli mukavaa ja innostavaa kuulla hyviä
uutisia. Sählyäkin pystyin harrastamaan, vaikka vatsassani oli katetri kiinni, se piti vain
suojata huolellisesti. Paidan alta sitä ei nähnyt ̶tai aavistanut ̶kukaan.



Turkissa

Ei varmaankaan yllätä, että sairastamiseenkin väsyy välillä. Sairauden hoito vakiintui
omaksi omituiseksi rutiinikseen ja pystyin elämään likipitäen normaalia elämää. Eritoten se
tarkoitti sitä, etten ollut jatkuvassa kuoleman ja kooman vaarassa. Meille järjestyi
taloudellisesti ja ajallisesti tilaisuus lähteä pienelle lomamatkalle. Jo sen suunnittelu virkisti
ja laukaisi lomatunnelman.

Munuaisten toimimattomuus ei estä matkustamista, mikäli sairautta kyetään
kuitenkin ajallisesti oikeina aikoina hoitamaan. Matkatoimistot auttavat sopivien paikkojen
valinnassa ja niin pystytään järjestämään dialyysipotilaalle mahdollisuus käydä
hemodialyysiyksikössä lomakohteen paikallisessa sairaalassa. Toinen konsti on matkustaa
hoitolaitteen kanssa, jolloin hoidosta voi huolehtia itsenäisesti oman hotellihuoneensa
rauhassa. Se kuulosti minusta lupaavalta. Lentoyhtiöt eivät hämmästy lääkintäkalustonkaan
rahtaamisesta, kun ne ovat varustettuina asianmukaisin tunnuksin ja rahtisetelein.
Hoitokoneen lisäksi pakattiin laitteen muistikortti, todistukset sairaudestani sekä selosteet
käyttämistäni lääkkeistä. Valtaosa kaikista lääkintätarpeista tuli Suomesta paikallisesta
hoitoyksiköstä.

Irwin lauloi Kanariansaarista ja Las Palmasista. Espanja oli ilmeisesti pari kolme
vuosikymmentä suomalaisten ykköskohde matkailussa. 2000­luvulla vaikuttaa taas siltä,
että Turkki on ajanut suomalaisten mieltymyksissä Espanjan ohi. Turkin Alanyassa käy
suomalaisia vuosittain huomattavia määriä ja esimerkiksi eläkeläiset ovat saattaneet
hankkia sieltä jopa edullisia asuntojakin. Turkkilaiset ovat tottuneet pohjoismaalaisiin ja
useissa ravintoloissa on ruokalistatkin painettu skandinaavisin kielin. Vakaiden Suomi-
yhteyksien takia sekä sairaanhoidon riittävän korkean tason varmistamisen vuoksi
matkatoimiston virkailija myi meille mielellään matkan juuri Alanyaan. Kriteerit
kohtasivat hienosti, sillä meillä ei ollut muita vaatimuksia kuin lomamaan turvallisuus ja
lämmin ilma. Tärkeintä oli päästä yhdessä hetkeksi pois ja hengähtämään. Läheisemme
olivat iloisia, että pääsimme vaihtamaan maisemaa aivan kokonaan ja saisimme matkalta
uutta jees­voimaa. Vaikka hoitokoneeseen tulikin tietysti Suomessa lentoyhtiön liimaamat
erityismerkintätarrat siitä, että elementti on hyvin varovasti liikuteltava lääkintälaite,
toivoin jännityksellä kenttätyöläisten kohtelevan sitä varovasti kummassakin maassa ja että
mööpeli pärjäisi kolhossa ruumassa.

Matkalla ei sinänsä ollut mitään erityisiä ongelmia. Lentomatkan aikana ajattelin olevani
tuhansien metrien korkeudella, allani ihmisten taloja, maiden rajoja, järviä ja meriä. Kun
maan päältä katsoo kaukana savuvanaa puskevaa lentokonetta, ei tule useinkaan
aprikoineensa, keitä sen sisässä matkustaa. Silloin se on vain lentokone, mutta jokaisen
lentokoneen sisässä on tietenkin ihmisiä omine syineen matkustaa. Varmasti hyvin monet
heistä jakavat kanssani sen tunteen, mikä tulee harvoin mittavalle matkalle päässeelle
ihmiselle. Tunnelma on jännittynyt ja hilpeä. Perillä puhalsi turkkilainen tuuli ja keltainen
hiekka pöllysi. Oli lämmintä. Sen aisti koko keho ja sielu.



Päätin tehdä dialyysihoidon heti ensimmäisenä iltana. Valmistelut sujuivat
rutiinilla, mutta sitten tuli ongelma. Eräs peritoneaalidialyysiin eli pd:hen käytettävä liitin
oli turkkilaisilla tyystin erilainen kuin suomalainen vastineensa. Tämän takia hoito ei
onnistunut ollenkaan. Ei vielä ollut syytä hätääntyä, sillä ajattelimme, että kriisi on
väistettävissä seuraavan päivän manöövereilla. Varmasti Alanyan tai viimeistään Antalyan
sairaaloiden välinepakeista löytyisi apu. Kyllä turkkilaisilla olisi keinot ja adapterit, onhan
heillä dialyysipotilaita varmasti vielä enemmän kuin Suomella. Sovitevälineillä hoito ja
loma jatkuisi kuten satunnaisella matkailijalla kuuluukin.

Ensiksi piti päästä sairaalaan ja vakuuttaa hotellin henkilökunta aikeistani. Jää
selvittämättömäksi, ymmärsivätkö he tai paikallisen sairaalan henkilökunta, mitä minä
selitin ja halusin ­ he mittasivat ensiksi kuumeeni. Ehkä he ajattelivat, että nyt turisti
höyryää äkillisessä lämmössä. En tuntenut oloani varsinaisesti huonoksi, ehkä vähän
väsyneeksi vain. Mutta siitä huolimatta minulla oli kuumetta. Tämä johti pian sarjaan
täsmentäviä ja selventäviä kysymyksiä sairaudestani ja sen hoidosta.

En ole kielitaidoltani tavallista suomalaista parempi tai huonompi, mutta kävi heti
ilmi, että kielitaitoni oli oikopäätä riittävä paikallisiin olosuhteisiin. Jos suomalaiset
puhuvat englantia jäykästi, heillä on kuitenkin taju kieliopista ja runsas sanavarasto. Monet
ulkomaalaiset jäävät näissä jälkeen. On todettava, että suomalaisten arkuus asioida on siis
aivan turhaa. Kohta selvisi, että minulle on sattunut pahin onnettomuus, mikä pd­hoitoa
harjoittavalle munuaispotilaalle voi sattua: akuutti vatsakalvontulehdus. Nimenomaan
vatsakalvon täytyisi suodattaa kuona­aineet glykoosinesteisiin, eikä se tulehtuneena voi
toimia! Kepeä lomatunnelma oli muuttunut hetkessä painajaismaiseksi. Minut kirjoitettiin
sisälle Baskentin yliopistolliseen sairaalaan ja antibioottikuuri aloitettiin välittömästi.
Sairaanhoitajat ryhtyivät tekemään dialyysia. He olivat tehokkaita, se täytyy sanoa. Mutta
on sanottava toki muutakin turkkilaisesta terveydenhoidosta!

Potilaan hoito on nimittäin aivan erilaista kuin mihin me hiljaiset ja arat
suomalaiset olemme tottuneet kotimaassa. Suomessa hoitajat ja lääkärit kertovat potilaalle
kaiken aikaa, mitä tehdään ja miksi; he kertovat myös ennalta, miten tulevaisuudessa
operoidaan. Sairaanhoitomme ikään kuin ajattelee ääneen ja potilaasta tulee levollinen.
Turkissa tällaista tiedottamisen kulttuuria ei ole. Hoitaja saattoi pyörähtää ovesta luokseni
kuin tuhannen kiireen ajama tuulispää, kanyloida suonen rivakasti kuin paksua purjetta
neulova käsityöläinen ja suoria sen jälkeen tiehensä kertomatta minulle sanallakaan, miksi
niin teki. Tämä kulttuuri ulottui kaikkiin hoitotoimenpiteisiin ja se oli havaittavissa koko
sairaalan ilmapiiristä. Sanalla sanoen kävi heti selväksi, että tämä on Turkin malli. Ei
auttanut kuin ihmetellä! Mutta kyllä minä ihmettelinkin. Eivätkö turkkilaiset sitten itse ole
kiinnostuneita itsestään? Turkki on valtauskonnoltaan islamilainen ja nähtävästi se
vaikuttaa ihmisten mentaliteettiin tälläkin saralla. Kaikki tapahtuu Allahin tahdosta, elipä
tai kuolipa ihminen ja siihen ihmiset alistuvat. Hoitohenkilökunta yrittää tietysti tehdä
parhaansa, että potilaat eläisivät. Oloni huononi, mutta kykenin vielä asioimaan.

Suomalainen tulkki tuli töihin alkuviikosta ja hänen saapumisensa siunasi meitä
monella tavalla. Olemme hänelle ikuisesti kiitollisuudenvelassa, sillä hän liikkui
kielitaitoisena sairaalassakin sujuvasti selvittämässä kaikenkaltaisia asioita. Joka
kysymykseen emme saaneet vastausta, mutta tärkeimmät avautuivat. Se lievitti
sormenpäihin asti ulottuvaa kauhun tunnetta, kun olimme vieraassa maassa kaukana kotoa,
oudon kielen ja kulttuurin ympäröiminä ja paikalliset puhuivat englantia vielä vähemmän
kuin me itse. Lisäksi vatsakalvontulehduksen ja kuumeen aiheuttama huono olo nosti pelon
tunnetta entisestään. Olimme epäuskoisia, sillä ei tuntunut mitenkään reilulta, että heti
kauan odotetulle lomalle päästyämme joutuisimme viettämään sen eksoottisessa
sairaalassa. Ja miten minulle kävisi muutenkaan? Krooninen vatsakalvontulehdus saattaisi
olla ennen pitkää kohtalokas.



Ei ollut oikein unelmien riemuloma. Onneksi avopuolisoni oli kaiken aikaa upeasti
ja sitkeästi tukenani. Miltei koko loma­aika meni sairaalan sängyssä, mutta pahinta kaikista
oli järkytys loppulaskusta. Vaikka minulla oli matkatoimiston suosittelemat vakuutukset ja
sairaalan ylilääkäri oli jo hyvittänyt vakuutuksen oikeuttamat osuudet, jäi maksettavaksi
1125 euroa. Jos vakuutuksia ei olisi ollut, summa olisi ollut ainakin kolminkertainen.
Katsoin laskua ja jähmetyin tuijottamaan kymmeneksi minuutiksi ikkunasta. Eihän meillä
edes ollut niin paljoa mukanamme. Mikä nyt eteen? Tilanne vaikutti uudella tavalla
katastrofaaliselta, kun velkavankeus tai vähintään putka Turkissa uhkasi. Sairaalan hallinto
oli ehdottoman jyrkkänä. "Ette lähde täältä minnekään ennen kuin lasku on maksettu", he
sanoivat. Onneksi perheeni saattoi lähettää Suomesta rahaa nopeasti ja lasku saatiin
kuitattua. Turkkilaiset tosiaan varmistivat, että saivat omansa! Sairaalan aulassa tiskin
takana oli maksupääteoperointia valvomassa kaksi vihaisen näköistä miestä. Tunnelma ja
interiööri oli kuin poliisilaitoksella tai armeijan päävartiossa, paitsi että meteli oli
huumaava. Ihmisiä tungeksi kuin vilkkaassa basaarissa, kenelläkään ei ollut
vuoronumeroita tai kovin joustavaa asennetta. Kyynärpäätaktiikka ja päälaen yli
huutaminen vaikuttivat säännönmukaisilta. Tiskillä kävi hurja kuhina siitä, kuka saa
asioida milloinkin. Se kävi todella hermoille. Suomalainen tulkki nauroi ja lohdutti. "Ei
tämä vielä mitään. Alanyan valtionsairaalassa on kolme kertaa enemmän ihmisiä eikä siellä
kukaan puhu sanaakaan Englantia!". Sellaisessa sairaalassa en edes halunnut kuvitellakaan
olevani.



Kaikki päättyi sikäli tietenkin hyvin, että toivuin. Tulehdus talttui ja hoitoni saattoi jatkua.
Jopa sellainenkin onnenpotku osui, että pari viimeistä Turkin päivää jäi vietettäviksi niin
kuin lomalla on tarkoitettukin. Nautimme joka hetkestä, imimme itseemme auringon
lämpöä ja söimme ravintoloissa. Teimme ostoksia ja tingimme, kuten tapana on. Minulle ei
jäänyt katkera mieli, vaan päätimme yhdessä vielä palata Turkkiin paremmalla onnella.
Maa on historiallinen ja kaunis. Lämpöä riittää ja turisti saattaa seikkailla turvallisin
mielin. Pisteenä i:n päälle ystävystyin sydämellisen turkkilaisen sairaanhoitajamiehen
kanssa. Hän on minulla yhä facebook­kaverina.



Lupaavasta alusta huolimatta tämä tekniikka oli kohdallani kuitenkin tuomittu
epäonnistumaan. Säännölliset kontrollit kielivät huolestuttavasta kehityksestä, että nestettä
ei poistu tarpeeksi vaan sitä kerääntyy elimistöön. Lääkärini päätti, että tästä
hoitomuodosta luovutaan, katetri otetaan irti ja siirrytään hemodialyysihoitoon.
Onnettomuus odotti silti jo aivan nurkan takana.

Olin viettämässä peli­iltaa kahden hyvän ystäväni kanssa. Peli­ilta käsitti tällä
kertaa NHL­jääkiekon pelaamista Playstation 3 ­konsolilla. Tämä oli ja on edelleen
kaveripiirissäni äärimmäisen suosittua. Mieluisinta minulle on pelata internetissä
kavereiden kanssa samalla puolella toisia ihmisiä vastaan. Tunnelma oli tuttuun tapaan
korkealla. Pelaamisen ohessa
puhuimme elämän polttavista ja tärkeistä asioista kuten seurustelusta ja naisista. Koin
vointini hyväksi, mutta ystäväni mielestä olin ollut väsyneen oloinen. Ilta päättyi aikanaan,
lähdin aamuyön tunteina kotiin autolla ja kytkin itseni hoitokoneeseen. Rutiininomainen
hoitojakso alkoi.

Hoitoa oli kestänyt ehkä kaksi tuntia ennen jonkinlaisen kohtauksen ilmaantumista: en
muista itse muuta kuin pienen sähköiskun kaltaisen säpsähdyksen. Avopuolisoni kertoi,
että oli herännyt epätavalliseen sängyn järkähdykseen. Samassa tärisin kuin
rakennustyömaan maantiivistäjä ̶vapisin, suustani valui kuolaa, vaahtoa ja vähän verta.
Olin purrut mitä luultavimmin kieleeni ja vaikersin. Tyhjyyteen tuijottavissa silmissäni oli
pelokas kuulto. Avopuolisoni hälytti paikalle ambulanssin ja kuin ihmeen kaupalla sain itse
irroitettua itseni hoitokoneesta. Ensihoidon kenttäjohtaja oli pian paikalla ja totesi
ykskantaan: "tämä mies on nyt huonossa hapessa". Ambulanssissa minulle laitettiin miltei
koomisen valtavalta tuntunut happinaamari. Minut rullattiin liukuovet kolisten ja käytävien
opastekyltit vilisten suoraa päätä teho­osastolle. Nestelastia alettiin purkaa. Dialyysiä eli
keinohoitoa tehtiin kaksi kertaa joiden aikana kehostani poistettiin vähän yli viisi litraa
nestettä. Minulle oli tullut keuhkopöhö ja siitä aiheutuneena aivan valtava nestelasti.
Tästä jotakuinkin selvittyäni minulta otettiin pois pd­ eli vatsakatetri. Siirryimme jälleen
sujuvasti hemodialyysiin. Kaulaani ujutettiin keskuslaskimokatetri, mikä oli minulle
epämiellyttävä tuttu. Etenkin levossa sydämen sykkeen tahdissa liikahteleva katetri herätti
huomiota ja ihmisten avointa vilkuilua. Jokseenkin turhauttava tunne, mutta yritin olla
Olin viettämässä peli­iltaa kahden hyvän ystäväni kanssa. Peli­ilta käsitti tällä
välittämättä siitä. Olin kuitenkin elossa.